Haartypen en de verzorging ervan

Hi beauty’s,

Haartypen, wat zijn dat en waarom is dat zo belangrijk om te weten?
Het is handig om te weten wat voor haartype je hebt zodat je weet wat voor verzorging het vraagt. Elke haartype is heeft zijn eigen verzorgingsvraag maar natuurlijk is elk mens uniek ook al heb je dezelfde haartype maar daar gaan we het nu over hebben. In dit artikel wordt kort uitgelegd
wat voor diverse haartypen er bestaan en hoe er mee om te gaan.ha

Hier komt het..

Je hebt vier verschillende haartypen, onderverdeeld in categorie 1, 2, 3, 4. En de subgroepen van categorie 2 t/4 zijn a,b, en c.haar

Haartype 1: Is glad haar zoals Aziatische mensen. Dit wordt ook wel het sterkste haartype genoemd omdat het makkelijk te kammen is en dus minder snel breekt als je het kamt. Het zet geen spanning op je haardraden. Dit haar kan statisch worden of gaan pluizen. Dit type haar heeft in het algemeen geen last van extreme droogheid maar het haar wordt juist vettig als je het niet binnen een week wast.
Verzorging: Haren meerdere malen in de week wassen (als het olieachtig/plakkerig op hoofdhuid wordt) met conditioner. Meer is eigenlijk niet nodig. Mocht het gaan pluizen, kan je een lichte product gebruiken zoals de Andrélon‎ lijn of John Frieda.

Haartype 2:Heeft lichte golven. Het haar is wat dikker.Typerend voor dit haartype is de verende en duidelijk gedefinieerde krul.
Verzorging:
Geschikte producten voor dit haartype zijn gels, creams en mousse die vocht in brengen en de krul stimuleren. Persoonlijk ben ik geen voorstander van gels omdat het het haar niet voedt tenzij je zelfgemaakte lijnzaadgel maakt. Dit voedt echter het haar! Het helpt bij droog, broos en beschadigd haar door externe factoren of agressieve behandelingen zoals kleurstoffen, permanenten, bleken. Het herstructureert als het ware.
Als je een creme/ mousse wilt gebruiken kan je ook Andrélon‎ lijn of John Frieda gebruiken.

Haartype 3: Dit heeft een kleinere krul (ook wel jerrycurls genoemd). Deze krullen springen vaak wat omhoog en als het niet genoeg vocht heeft dan pluist het ontzettend. Dit haar kan ook wel 75% inkrimpen van zijn ware lengte als het droog is. Alleen als het uitgerekt wordt door bijvoorbeeld trekken en stylen met de styltang zie je de ware lengte.
Verzorging: Gebruik voor dit haartype vooral boters (mango boter, shea butter), oliën (amandel, cocos, wonderolie of castorolie ook wel genoemd, arganolie, thea tree olie, jojoba olie, druivenolie) en moisturizers (rozenwater, kraanwater, leave-in conditioner en andere op waterbasisproducten, dus als eerste ingrendient water). Altijd eerst je haar nat maken met een moisturizer en daarna sealen met een olie of boter. Let op! Dit type haar vraagt niet veel boter tenzij je haar echt veel pluist, dit om vettig en plakkerig haar te voorkomen. Maar zoek een goede hoeveelheid voor jou haar om aan de einde van de dag niet met een pluisbol te lopen. 🙂
Het is handig om een wijde kam te gebruiken en een borstel (geen ijzere tanden of bolletjes op de tanden om haar uittrekken te voorkomen). Kam je haar ook altijd van beneden naar boven om klitten aan de onderkant te voorkomen en het onnodig breken van je haar.Houd je haar vast aan de bovenkant wanneer je de onderkant ontklit. Je kan ook je vingers gebruiken om te ontklitten. Dit duurt wel wat langer maar dit is het haar vriendelijkst omdat je zo minder haar uit je hoofd trekt.

Haartype 4: Dit is sterk op elkaar gekruld haar, ook wel kroeshaar genoemd. Ook dit haar krimt tot wel 75% op, ook wel srinkage genoemd. Het is het meest kwetsbaar haar vanwege de droogheid. Als je het verkeerd kamt (van boven naar beneden) breek je makkelijk het haar omdat je het steeds ‘trekt’ uit zijn ‘natuurlijke’vorm en dit levert het haar dus stress.
Verzorging: Het is niet aan te raden om dagelijks je haar te kammen met een borstel maar eerder om de dag of liever 1 of 2 keer per week. Laat je haar zoveel mogelijk met ‘rust’ en het groeit harder. Slaap met twists, vlechtjes en met een satijnen hoofddoek om het breken van je haar te voorkomen. Ook hier kan je er voor kiezen om je haar met vingers uit te kammen. Het is handig om een wijde kam te gebruiken en een borstel (geen ijzere tanden of bolletjes op de tanden om haar uittrekken te voorkomen). Kam je haar ook altijd van beneden naar boven om klitten aan de onderkant te voorkomen en het onnodig breken van je haar.Houd je haar vast aan de bovenkant wanneer je de onderkant ontklit.

Dit haar heeft nodig: moisturizer, oliën en boters (bij haartype 3 geef ik al voorbeelden hiervan) Let op dat je bij type 4 haar ze alle drie gebruikt. Dus een moisturizer, olie en een boter. Op deze volgorde het toepassen noemen ze ook wel de LOC methode want je probeert de vocht zo lang mogelijk in het haar te houden door de olie en boter. Doe aub dagelijks je haar even sprayen met bijvoorbeeld water uit een watersprayflesje met daarna de olie. Boter kan om de dag als het droog aanvoelt maar hoeft niet perse dagelijks anders kan het te vet worden. Als je je haar ook wilt stylen en je sprayt eerst met water merk je ook direct dat je haar wat losser wordt en dus makkelijker te behandelen.

De subgroepen houden in de intensiteit van de krul.hairtypes
Type 1 is styl haar maar vanaf 2 t/m 4 worden de golven, krul naar kroes. Dus je hebt 2a, 2b,2c, 3a, 3b,3c, 4a, 4b en 4c haar. Dit laatste is het dicht gekruldste haar wat ook vaak ‘moeilijk behandelbaar’ wordt genoemd omdat het wat meer geduld vraagt. Ik vind er niks moeilijks aan zolang je er maar weet er mee om te gaan.

Voor meer info stuur me een comment! Wat voor type haar heb jij en hoe verzorg jij het? Als je meer info wilt over deze onderwerp vergeet je niet rechts te abonneren!

God’s zegen!

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *